Mathematics - संख्या पद्धति: 27 MCQs with Answers
Mathematics- संख्या पद्धति
Your Progress
0%Q11. निम्नलिखित भिन्नों को आरोही क्रम में व्यवस्थित कीजिए: 5/9, 4/7, 3/5 और 2/3
Right Answer: 5/9, 4/7, 3/5, 2/3
Explanation:
No suggestions yet — be the first.
Your email will not be published. Suggestions are reviewed before appearing.
Q12. सरल कीजिए: (2½ + 3.6) − 1.9
Right Answer: 4.2
Explanation:
No suggestions yet — be the first.
Your email will not be published. Suggestions are reviewed before appearing.
Q13. मान ज्ञात कीजिए: 7¼ − [5/6 ÷ {1/3 − (1/2 × (3/4 − 1/4))}]
Right Answer: −2¾
Explanation:
No suggestions yet — be the first.
Your email will not be published. Suggestions are reviewed before appearing.
Q14. संख्या रेखा पर प्रत्येक बिन्दु प्रदर्शित करता है :
Right Answer: एक अद्वितीय वास्तविक संख्या
Explanation:
संख्या रेखा की मूल विशेषता यह है कि उसका प्रत्येक बिन्दु ठीक एक अद्वितीय वास्तविक संख्या को निरूपित करता है, और इसके विपरीत प्रत्येक वास्तविक संख्या के लिए रेखा पर ठीक एक बिन्दु होता है। इसी एकैकी संगति के कारण संख्या रेखा को वास्तविक रेखा भी कहा जाता है। यह कहना गलत होगा कि प्रत्येक बिन्दु प्राकृत अथवा परिमेय संख्या दर्शाता है, क्योंकि रेखा पर √2 तथा π जैसी अपरिमेय संख्याओं के भी बिन्दु हैं; और सभी बिन्दु अपरिमेय भी नहीं हैं।
No suggestions yet — be the first.
Your email will not be published. Suggestions are reviewed before appearing.
Q15. मान लीजिए x = √3 + √5 और y = √8 + √2. कौन सा बड़ा है?
Right Answer: x<y
Explanation:
No suggestions yet — be the first.
Your email will not be published. Suggestions are reviewed before appearing.
Q16. सतत भिन्न का मूल्यांकन करें: x = 2 + 1/(3 + 1/(4 + 1/2))
Right Answer: 67/29
Explanation:
No suggestions yet — be the first.
Your email will not be published. Suggestions are reviewed before appearing.
Q18. यदि 11/19 = A और 2/9 = B है, तो A − B क्या है?
Right Answer: 0.36
Explanation:
No suggestions yet — be the first.
Your email will not be published. Suggestions are reviewed before appearing.
Q19. यदि 35 और 46 के योग को 2 से गुणा किया जाए तो परिणाम क्या होगा?
Right Answer: 162
Explanation:
No suggestions yet — be the first.
Your email will not be published. Suggestions are reviewed before appearing.
Q20. मूल्यांकन करें: 6 − [2/3 ÷ {1/6 + (1/2 × (1 − 1/3))}]
Right Answer: 14/3
Explanation:
No suggestions yet — be the first.
Your email will not be published. Suggestions are reviewed before appearing.
0 Comments
Be the first to comment.
Leave a comment
Your email will not be published. Comments are reviewed before appearing.